RÓLUNK

A Rácalmási Művelődési Ház és Könyvtár története

Rácalmás kulturális életéről és a könyvtár működéséről Hetényi István az 1996-ban megjelent Rácalmás története című könyvében az alábbiak szerint ír:

„Mosonyi Mihály fáradhatatlan szervező és gyűjtő munkája nyomán, a lakosság segítségével 1995-ben létesült, a Falunap keretében nyílt meg a Helytörténeti gyűjtemény. Falumúzeumnak is hívják. Az intézmény a Lehoczky kastélyban nyert méltó elhelyezést. A községi könyvtár ugyanabban a kastélyban működik. A beírt olvasók száma közel ezer. Az intézményben sok újság, folyóirat olvasható, a könyvek száma 14000 kötet. A könyvtár vezetője számos rendezvény mellett segíti a Falumúzeum működtetését is, és különféle (német, szabás-varrás, gépk.vez.) tanfolyamok szervezését.”

Ma a könyvtár az egykori Teleszky Kúriában működik, nevéből adódóan a művelődési házzal együtt, egy intézményként. A könyvtár területén minden korosztály kellemesen töltheti az időt. Jelenleg a könyvtár feladatait tekintve könyvtári, információs és közösségi funkciókat tölt be. A gyermekkönyvtári részlegen lehetőség van kiscsoportos foglalkozásra, könyvtári óra megtartására. Akik tanulni, kutatni szeretnének, erre a célra elkülönített asztaloknál, zavartalanul használhatják a könyveket, illetve a könyvtár hordozható számítógépeit.

 

Mivel a könyvtár sok más városi könyvtárhoz hasonlóan integrált intézményként a művelődési házzal egy helyen és együtt működik, így a helyi közösségben betöltött szerepe nagyban függ a művelődési házzal való együttműködéstől. Tapasztalatunk szerint a működésüket sok esetben nem lehet és nem is kell szétválasztani. A művelődési ház életében bekövetkezett változások, rendszeres közreműködési formák mind-mind hatással vannak a könyvtár működésére. A két intézményi rész együttes fejlődési pályán halad, segítik egymás működését.

 

Jelenlegi könyvállományunk az 1959-es első leltárkönyvi bejegyzés óta folyamatosan alakul. Az állomány mérete átlagosan 9000 kötetet számlál, melyet az évenkénti beszerzésekkel és apasztásokkal igyekszünk megtartani. Évente átlagosan 700 könyvvel bővítjük az állományunkat, melyek között a legfrissebb kiadású kötetek jelennek meg a legnagyobb számban.

 

A rácalmási könyvtár jelenlegi helyzetét tekintve az olvasók igényeit tartja szem előtt a működés és az állomány szempontjából is. Az újítások, változtatások, bővítések mind –mind azért jöttek létre, hogy egyre inkább funkcionálisan használják a könyvtárat az olvasók és látogatók.

 

Schmidt-Czetli Ágnes
könyvtárosvezető

HIVATALOS DOKUMENTUMOK

Email: rackonyvtar@racalmas.hu
Telefon: +36 25 440 456
Cím: 2459 Rácalmás, Szigetfő u 31.

NYITVA TARTÁS

Hétfő: 08:00 - 12:00
Kedd: 07:00 - 18:00
Szerda: 10:00 - 20:00
Csütrötök: 07:00 - 16:00
Péntek: Zárva
Szombat: 08:00 - 12:00*
Vasárnap: Zárva
*Minden hónap elsóő szombat
> RÁCALMÁSI MŰVELŐDÉSI HÁZ