KÖLCSÖNZÉS

A Rácalmási Művelődési Ház és Könyvtár Könyvtárhasználati Szabályzata szerint:

A kölcsönzési határidő 4 hét. Egy olvasójegyre egy alkalommal összesen hat darab könyvet lehet kikölcsönözni.

Az olvasójegyen szerepel, hogy hány darab könyvet és milyen határidőre kell az olvasónak visszahoznia a könyvtárba. A könyvtárban maradt olvasói tasakba a kölcsönzött könyvek cédulája kerül, mely alapján visszakereshető, mely könyvek vannak kint az olvasónál; visszahozatal esetén ezek visszakerülnek a könyvbe.

Az időszaki kiadványok legfrissebb példányai helyben olvasásra vehetők igénybe szabadpolcról, a régebbieket illetve az összegyűjtött évfolyamokat a könyvtárostól lehet kérni. A napilapok nem kölcsönözhetők, ezeknek helyben használatára van lehetőség. A folyóiratok nem aktuális (azaz a korábbi) számai kölcsönözhetőek.

Olvasótermi és helytörténeti dokumentumokat általában nem, de indokolt esetben kölcsönzünk. (Ez esetben úgy járunk el, mint egyéb esetben.)

Hosszabbítás: a kölcsönzési határidő lejárta után be kell hozni a dokumentumokat akkor is, ha csak a lejárati határidőt kívánja meghosszabbítani. A határidőt egy olvasónak, egy dokumentumra vonatkozóan maximum háromszor hosszabbítjuk meg. Csak azoknak a dokumentumoknak a lejárati idejét tudjuk meghosszabbítani, amelyekre nincs előjegyzés. Telefonon nem tudunk kölcsönzési határidőt meghosszabbítani.

Késés: A kölcsönzési határidőt be nem tartó olvasónak felszólító(ka)t küldünk. A postaköltsége(ke)t és a késedelmi díjat ki kell fizetnie. A többszöri (három) felszólítás eredménytelensége esetén az önkormányzatnál a jegyző segítségét kéri intézményünk, majd az összes addig felmerülő költség az olvasót fogja terhelni (a kölcsönzött dokumentum gyűjteményi értéke, késedelmi díjak, postaköltség).

Dokumentumok rongálása, elvesztése, térítése: Amennyiben a kölcsönzött dokumentum megsérült vagy elveszett, térítést kell fizetni. Az elveszített vagy megsemmisült dokumentum helyett ugyanazt a művet, ugyanabban a kiadásban térítésként elfogadjuk. Egyéb esetben a dokumentum gyűjteményi értékét kell megtéríteni (Két évnél régebbi beszerzés esetén a teljes mű fénymásolati árát és köttetési költséget, új könyv esetén a beszerzési árat.)

Akinek késedelmi díj vagy egyéb pénzbeli tartozása van vagy az általa kikölcsönzött dokumentumok kölcsönzési határideje több mint egy héttel lejárt, esetleg bírósági eljárást folytat ellene a könyvtár, az nem kölcsönözhet újabb dokumentumot addig, amíg tartozását nem rendezte.

Könyvtárhasználati díjak 2020 január 1.-től

Beiratkozási díjak
Felnőtt 1500 Ft / év
Kedvezményes* 1000 Ft / év

Gyermekek 16 éves korig és nyugdíjasok 70 év felett, mozgássérültek, vakok és gyengénlátók, közgyűjteményi dolgozók térítésmentesen iratkozhatnak be a könyvtárba!

Késedelmi díjak
Könyv 10 Ft/ könyv/ nap + felszólítási költségek
Folyóirat 20 Ft/ lap/ nap + felszólítási költségek
Szolgáltatások díjai
Fénymásolás A/4 Fekete: 30 Ft/ oldal, színes: 50 Ft/ oldal
Fénymásolás A/3 Fekete: 50 Ft/ oldal, színes: 80 Ft/ oldal
Nyomtatás A/4 Fekete: 30 Ft/ oldal, színes: 50 Ft/ oldal
Nyomtatás A/3 Fekete: 50 Ft/ oldal, színes: 80 Ft/ oldal
Szkennelés, faxolás A/4 30 Ft/ oldal
Szkennelés A/3 50 Ft/ oldal
Számítógép használat 200 Ft/ 30 perc
Elveszett olvasójegy pótlása 100 Ft/db
Laminálás A/4 150 Ft/ oldal
Laminálás A/3 250 Ft/ oldal
Könyvtárközi kölcsönzés 800 Ft visszapostázási költség

A könyvtári kölcsönözhető folyóiratok listája: FOLYÓIRATOK

Heti egy óra internethasználat ingyenes minden beiratkozott olvasónak!

*Kedvezményes beiratkozási díjat vehetnek igénybe diákok, nyugdíjasok, GYES, GYED, GYÁS ellátásban részesülők és a pedagógusok a kedvezmény igénybevételéhez szükséges igazolvány bemutatása után.

Email: rackonyvtar@racalmas.hu
Telefon: +36 25 440 456
Cím: 2459 Rácalmás, Szigetfő u 31.

NYITVA TARTÁS

Hétfő: 08:00 - 12:00
Kedd: 07:00 - 18:00
Szerda: 10:00 - 20:00
Csütrötök: 07:00 - 16:00
Péntek: Zárva
Szombat: 08:00 - 12:00*
Vasárnap: Zárva
*Minden hónap elsóő szombat
> RÁCALMÁSI MŰVELŐDÉSI HÁZ